ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLAKrálův Dvůr, Jungmannova 292

Zámek Lány a Zoopark Pohoda 4.A, B

Zámek Lány a Zoopark Zájezd

V pátek 11. října se třídy IV.A a IV.B vypravily na tematický výlet, který byl koncipován k současnému učivu Vlastivědy a Přírodovědy v předmětu Náš svět.

Nejprve jsme navštívili zámek v Lánech. Jeho prohlídka se dětem velmi líbila. Náš průvodce děti zaujal zajímavým výkladem a svými otázkami je donutil přemýšlet a pohotově reagovat. Děti se dozvěděly spoustu informací o životě 1. československého prezidenta T. G. Masaryka. Viděly jeho pracovnu. Dále navštívily jídelnu, kde večeřel dnes již zesnulý prezident V. Havel s duchovním vůdcem Tibeťanů Dalajlámou. Viděly i další reprezentativní místnosti.

Navštívili jsme také krásně zrekonstruovanou zámeckou kapli. Zavítali jsme do stylového skleníku. V zámeckých zahradách bychom strávili mnohem více času, kdyby nám přálo lepší počasí. Děti viděly i několik členů hradní stráže, která dbá na bezpečnost tohoto vzorně udržovaného objektu.

Po obědě jsme se vydali do Zooparku Zájezd ve stejnojmenné vesnici. Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí o životě některých plazů a hmyzu. Setkaly se se zástupci naší horské fauny. Viděly zblízka například rysa ostrovida. Dále navštívily kontaktní voliéru s veverkami, které si mohly i pohladit. Velkému zájmu dětí se těšili i lemuři a surikaty.

V odpoledních hodinách jsme se vrátili zpět domů obohaceni o spoustu nových poznatků. I když nám počasí příliš nepřálo, výlet se vydařil.

Za kolektiv vyučujících: Mgr. Eva Ledvinová Mayová